Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
Genel Bilgi
Tarihçe
Iğdır Üniversitesi Rektörlüğünün, Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde bölüm ve Anabilim dalları açılmasındaki teklifi 16.06.2011 tarihli yükseköğretim yürütme toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 7/d-2. Maddesi uyarınca Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı açılması uygun görülmüştür. Bu karar doğrultusunda, Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü içinde faaliyet göstermeye başlamıştır. Ancak şu anda öğrenci alımı yapılmamaktadır.
Eğitim Öğretim
Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim dili Türkçedir.
Altyapı
- Modern Sınıflar: Etkili öğrenmeyi sağlamak için çağdaş öğretim araçlarıyla donatılmıştır.
- Kütüphane Erişimi: Öğrenciler, derinlemesine araştırma ve çalışma için gerekli olan geniş bir dijital edebi eser koleksiyonuna, akademik dergilere ve kaynaklara erişim imkanına sahiptir.
- Çalışma Alanları: Farklı çalışma tercihlerini ve grup projelerini desteklemek için ayrılmış sessiz bölgeler ve grup çalışma odaları bulunmaktadır.
- Akademik Destek Hizmetleri: Bölüm, öğrencilere eğitim yolculuklarında yardımcı olmak amacıyla akademik danışmanlık ve atölyeler sunmaktadır.
Akademik Personel

Dr. Arş. Gör. Faruk ŞİRİN
Arap Dili ve Edebiyatı Akademisyen
faruk.sirin@igdir.edu.tr
476 213 00 10 Dahili: 46 21
Ders Kataloğu
- Anabilim dalımızda henüz öğrenci alımı olmadığı için ders kataloğu mevcut değildir.
Çift Anadal / Yandal Programları
Çift Anadal Programı: Öğrencilere, asıl bölümlerinin yanı sıra ilgi duydukları başka bir bölümde de lisans derecesi alma imkanı tanır. Bu programda, öğrenciler iki farklı bölümün derslerini tamamlayarak her iki alanda da diploma sahibi olabilirler.
Yandal Programı: Öğrencinin asıl bölümü dışında ilgi duyduğu başka bir alanda belirli sayıda ders almasını sağlar. Yandal programını tamamlayan öğrencilere, bu alanda resmi bir sertifika verilir; ancak bu, ikinci bir lisans diploması anlamına gelmez.
- Çift Anadal ve Yandal programlarına ulaşmak için tıklayınız.
Değişim Programları
Öğrencilere, belirli bir süre boyunca yurtiçi veya yurtdışındaki başka bir üniversitede eğitim alma fırsatı sunar. Bu programlar sayesinde öğrenciler, farklı kültürleri tanıma, yabancı dil becerilerini geliştirme ve uluslararası akademik deneyim kazanma imkanı bulurlar. En yaygın değişim programları arasında Erasmus+, Mevlana ve Farabi gibi programlar yer alır.
- Erasmus Programı için tıklayınız.
- Mevlana Programı için tıklayınız.
- Farabi Programı için tıklayınız.
Kariyer
Bölümün Amacı: Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, öğrencilere Arap dilini ve edebiyatını, hem klasik hem de modern kaynaklar üzerinden öğretmeyi amaçlar. Arap dünyası ile Türkiye arasındaki tarihi, kültürel, diplomatik ve ekonomik ilişkilerde katkı sağlayacak nitelikli bireyler yetiştirmek temel amacıdır.
Bölümün Mevcut Durumu ve Geleceği: Şu anda Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, öğrenci alımına kapalı durumdadır. Ancak anabilim dalı, akademik kadrosunu güçlendirerek gelecekte öğrenci alımına başlamayı planlamaktadır.
Alanın Altında Yer Alan Meslekler:
- Akademisyen
- Öğretmen
- Mütercim-Tercüman
- Diplomatik Temsilci
- Turist rehberi
- Muhabir
- Orta Doğu Uzmanı
- Dış Ticaret Uzmanı
İş Bulma İmkanları:
Arap Dilleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı’ndan mezun olan öğrencilere filolog unvanı verilmektedir. Mezunlar, üniversiteler, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Arşivleri, kütüphaneler, müzeler, gümrükler, büyükelçilikler, konsolosluklar, basın-yayın kuruluşları ve bankalarda çalışabilirler. Ayrıca turizm acentelerinde ve özel sektörde mütercim-tercüman olarak çalışma olanağı da bulabilmektedirler. Formasyon alan öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen olarak çalışma imkânları da mevcuttur.
Program Tanıtım Sunusu
Eğitim Süresi ve Program
- Eğitim Süresi: 4 yıl
- Program Türü: Lisans eğitimi (şu anda öğrenci alımı kapalı)
- Eğitim Dili: Türkçe
Programın Faydaları
Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü, öğrencilere Arap dünyasının kültürel, dilsel ve edebi zenginliğini sunarken, öğrencilere çok yönlü bir eğitim sağlar. Bölüm, Arapça-Türkçe çift dilli yetenekler kazandırarak, öğrencilere farklı alanlarda çalışma fırsatları sunar.
İletişim
Adres : Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü Fakülte Binası Kat:4 Suveren/IĞDIR
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 4632 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: nesrin.gulludag@igdir.edu.tr
Program Tanıtım Sunusu
Bir bölüm veya programın temel özelliklerini, eğitim olanaklarını ve hedeflerini tanıtmak amacıyla hazırlanan sunumdur.
İletişim
- Adres : Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü, Tuzluca Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 3405 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: tuzluca@igdir.edu.tr