Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Hakkımızda
Bölüm Hakkında
Arap dili ile yazılan klasik ve modern kaynaklarda bu dillere ve edebiyatlara dair yer alan bilgilerle Türk dili ve kültürüne ait bilgileri değerlendirerek günümüze taşımak, toplumun yararına sunmak, söz konusu Arap dilini konuşan ülkeler ile ülkemiz arasında tarihi, kültürel, bilimsel, diplomatik ve ekonomik alanlara katkıda bulunacak nitelikli bireyler yetiştirmektir.
Program, lisans ve lisansüstü düzeyde bilimsel düşünceye ve araştırma yeteneğine sahip elemanlar yetiştirmeye taliptir. Ayrıca yüksekokul mezunları vermek de programın misyonu içindedir.
Eğitim Öğretim
Arap Dili ve Edebiyatı eğitim süresi 4 yıl olmaktadır. Program, alanında uzmanlaşmış elemanlar yetiştirmek ulusal düzeyde yükseköğretimin hedeflerine uygun lider, yaratıcı, kendine güvenen, ülkesine ve ülkenin anayasal değerlerine bağlı çağdaş bireyler yetişmesini sağlayacak bir eğitim sunmaktır
Akademik Personel
Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümünün Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalında 1 adet araştırma görevlisi bulunmaktadır.
Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Tarihçe
Iğdır Üniversitesi Rektörlüğünün, Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde bölüm ve Ana bilim dalları açılmasındaki teklifi 16.06.2011 tarihli yükseköğretim yürütme toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 7/d-2. Maddesi uyarınca Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı açılması uygun görülmüştür.
Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Çalışma Konuları
Arap Dili ve Edebiyatı programından mezun olan öğrencilere Arap Dili ve Edebiyatı filologu unvanı verilmektedir. Mezun olanların bir kısmı akademik hayatı sürdürürken bir kısmı da İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı kurumlarda, Emniyet Genel Müdürlüğü, TRT, Silahlı Kuvvetler, Haber Alma Teşkilatı, Devlet Arşivleri, Vakıf kuruluşları, yazma eser kütüphaneleri, Diyanet İşleri Başkanlığı, dış ticaret, bakanlıklarının ilgili bölümleri, lojistik, hava yolu ulaştırma, elçilikler, konsolosluklar, görsel ve yazılı basın kuruluşları, kütüphaneler, müzeler, üniversitelerin araştırma merkezleri, Arap ülkeleri ile ticaret ve iş hacmi olan bankalarda çalışabilirler. Ayrıca turizm acentelerinde ve özel sektörde mütercim-tercüman olarak çalışma olanağı da bulabilmektedirler. Formasyon alan öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen olarak atanma imkanları da mevcuttur.